skip to Main Content
Niet ingelogd, log in bij account.

nieuwe publicatie: Geschiedenis, antropologie en schuld. Douglas Murray en de geschiedenisfilosofie

Prof. em. Koen Verrrycken, docent aan de SCFA, publiceerde recent Geschiedenis, antropologie en schuld. Douglas Murray en de geschiedenisfilosofie, Academic and Scientific Publishers, Brussel 2021, 255 p.

 

Het boek bestudeert de bestsellers The Strange Death of Europe. Immigration, Identity, Islam (2017) en The Madness of Crowds. Gender, Race and Identity (2019) van de Britse journalist en essayist Douglas Murray. Het grote succes van Murray’s boeken is te danken aan zijn onverschrokken kritiek op Europa’s immigratiepolitiek en op de huidige mode om de mens tot voorwerp van identity politics en ‘intersectioneel’ denken te maken. Door immigratie en multiculturalisme, aldus Murray, sterft Europa een ‘rare’ dood, die helemaal niet onvermijdelijk was. Bovendien gaat deze dood samen met een ‘waanzinnige’ antropologische revolutie, die het traditionele Europese mensbeeld radicaal wil deconstrueren. Ik poog in dit boek Murray’s ideeën filosofisch verder te systematiseren en ze ook in een ruimer historisch perspectief te plaatsen. Ik lees Murray’s twee boeken samen als een geschiedenisfilosofisch-antropologisch tweeluik. Murray’s kritische project blijkt namelijk te passen in een oude traditie van verbinding van geschiedenisopvattingen met overeenkomstige antropologieën. Volgens Murray is het ‘de tirannie van de schuld’ die het huidige Europese en westerse denken over de geschiedenis en de huidige antropologie met elkaar verbindt en hopeloos perverteert. Ook met zijn thematisering van schuld en schuldgevoel knoopt Murray onbewust aan bij een traditie die terugreikt tot Herodotus en Augustinus.

U vindt mijn boeken bij Uitgeverij Academic and Scientific Publishers (www.aspeditions.be) en in de betere boekhandel, onder meer ‘t Oneindige Verhaal.

Koen Verrycken

Back To Top