skip to Main Content
Niet ingelogd, log in bij account.
Aankondiging Laatste Boek Ulrich Libbrecht + Uitnodiging Presentatie   ‘Mijmeringen In De Schaduw’

Aankondiging laatste boek Ulrich Libbrecht + uitnodiging presentatie ‘Mijmeringen in de schaduw’

Mijmeringen in de schaduw bundelt de laatste reflecties van de bezieler en oprichter van SCFA, Ulrich Libbrecht (1928-2017). Vanuit een ruim referentiekader van oosterse en westerse filosofie, natuurwetenschappen en spiritualiteit denkt hij na over de huidige westerse context en over zijn eigen levenseindeproces. Hij verdiept zich in de grote vragen naar oorsprong en zingeving, naar natuur en ethiek, naar religie, kunst en technologie. De antwoorden vindt hij vaak in het verrassend samenbrengen van inzichten uit andere levensbeschouwingen.

De cursisten van SCFA die professor Libbrecht nog gekend hebben, zullen hem hierin opnieuw ontdekken en herkennen; voor de nieuwe cursisten is het een inspirerende getuigenis van wat comparative filosofie kan betekenen in een mensenleven.

Daarnaast getuigen deze laatste geschriften van een groot engagement voor mens en wereld en voor de natuur waarmee Ulrich Libbrecht zich innig verbonden voelde. Vaak verbolgen over de banaliteit en het geweld op het televisiescherm, maar evengoed verwonderd over het wonder in zijn moestuin of ontroerd door de herinnering aan zoveel schoonheid, zoekt hij een vluchtheuvel uit de door economie gedreven wereld.

In deze ‘mijmeringen’ maakt hij de balans op van zijn leven en blikt hij terug op wat hiervoor bepalend is geweest. Vaak verrassend openhartig deelt hij zijn innerlijke weg, zijn houvast en zijn twijfels, enerzijds logisch-analytisch vanuit zijn scherpe verstand, anderzijds ontroerd en diep bewogen vanuit zijn mystieke gevoeligheid voor het bestaansmysterie. Zo rondt hij op 89-jarige leeftijd een origineel oeuvre af vanuit de thema’s die hem zijn leven lang bezighielden.

Het boek werd samengesteld door bestuurslid en docente van SCFA, Els Janssens, in samenwerking met Kim De Baere, kleindochter van Ulrich Libbrecht. Het bevat vooral korte losse teksten – ideaal om dagelijks eentje van te lezen –  en subtiele tekeningen om bij te mijmeren.

Een aanrader voor iedereen die gefascineerd is door comparatief denken en dit met het dagelijkse leven wil verbinden!

 Het boek wordt door het Libbrechtgenootschap gepresenteerd op 7 mei 2022 in de kerk van Kwaremont (Kluisbergen). Iedereen is hierop van harte uitgenodigd!

Info en inschrijven kan via https://www.libbrechtgenootschap.org

Back To Top