skip to Main Content
Niet ingelogd, log in bij account.

Aankondiging nieuw boek van Gerrit Broekstra. Koham: Wie ben ik?

Red de wereld, begin bij jezelf. ‘Wie is dat ‘ik’ eigenlijk?’ is de schijnbaar simpele vraag van Sri Ramana Maharshi, de grote wijze van Arunacala in Zuid-India (1879-1950). Hij heeft het directe pad naar Zelfkennis of, populair gezegd, Verlichting door de eeuwenoude techniek van Zelfonderzoek nieuw leven ingeblazen. Dit staat beschreven in een boekje Wie ben ik? dat wereldwijd in vele talen is vertaald, meestal op basis van een niet-geautoriseerde Engelse vertaling van 1982 uit het Tamil. Er bestaat echter ook een Sanskrietversie, Koham, in het authentieke handschrift van Ramana Maharshi zelf dat aanzienlijk verschilt in allerlei details en nuances. Deze unieke vertaling, direct uit het handschrift van Ramana Maharshi in het Nederlands, verrijkt met inspirerende toelichtingen, maakt de tekst nog meer aantrekkelijk en indringend.

Van oudsher bestaat Zelfonderzoek (atma-vicara) uit drie onderdelen: luisteren, reflecteren en mediteren. Zo is dit boek ook opgebouwd. Elk hoofdstuk begint met het lezen van de vertaling van de Sanskriettekst, gevolgd door een variëteit van inspirerende noten voor reflectie en verdieping. Ten slotte zijn er enkele meditaties die de spirituele zoeker op het pad naar Zelfkennis helpen een en ander in praktijk te brengen. Al met al een uitdagend boek voor zowel de beginnende als gevorderde zoeker naar de echte waarheid over zichzelf. Dat haalt je weliswaar uit je comfortzone, maar het is ook een spiritueel boek dat steeds opnieuw troost en inspiratie biedt.

Gerrit Broekstra (1941) is emeritus hoogleraar. In 2020 verscheen bij Uitgeverij Quist van hem Ken Jezelf: het einde van het nepik (‘een juweel’: boekbespreking InZicht) waarvan dit boek als een meer praktisch vervolg kan worden gezien. Het boek is o.m. verkrijgbaar bij quist.nl en bol.com: 403 blz. € 24,95 (incl. verz.)

Prof. Broekstra was eerder al gastdocent in ons themajaar.

 

Back To Top